Diyafon İnterkom Sistemleri Nelerdir ?

İnterkom sistemleri; sadece sesli veya hem sesli hem görüntülü şekilde veri aktarımı sağlayarak, bir bina bünyesinde veya birbirine bağlı birden fazla bina arasında iki yönlü iletişim sağlayan elektronik sistemlerdir.

Ses veya video aktarımlarını iletmek ve almak üzere tasarlanmış iki yönlü elektronik iletişim cihazları, mikrofona konuşan bir kişinin farklı bir oda veya alandaki kişiler tarafından hoparlörden duyulmasını sağlar.

İnterkom sistemleri, yıllar içinde yerini dijital telefon sistemlerine ve hücresel iletişime bıraktı. Ancak tabi ki bu, günümüz dünyasında interkom sistemlerine yer olmadığı anlamına gelmiyor. Bu sistemler, bir binada dahili iletişim kurmak ve giriş/çıkış noktalarını koruyarak güvenliği artırmak gibi amaçlar için halen kullanılmaktadırlar. İnterkom çözümleri artık tek hatlı, tek düğmeli kapı zili panellerinden çok daha fazlasıdır. Çok çeşitli iletişim ve bina yönetimi çözümleri arasında interkom sistemleri, sesli ve görüntülü iletişimi bir araya getirerek geleceğin teknolojisi olarak ortaya çıkıyor.

Çoğu işletme, iletişimi çok daha kolaylaştırmak için interkom sistemleri kullanıyor. Bir binanın içerisinde hızlı bir şekilde iletişim kurma imkânı, bu sistemleri etkili bir iletişim cihazı haline getiriyor. İnterkomlar ayrıca güvenlik kameraları gibi diğer cihazlarınız ile entegre olarak güvenliğinizi artırabilirler. Bu etkileşim sayesinde sistem çok daha verimli ve önemli bir hal alıyor.

Çeşitli türlerde ve tasarımlarda interkom cihazları mevcuttur. Bazılarını kullanmak son derece kolayken, bazıları ise oldukça komplike tasarlanmıştır ve kullanımları biraz zor olabilir. Sesli, görüntülü, hem sesli hem görüntülü, entegre olabilen ve de çok kullanıcılı interkomlar bulunmaktadır. Çeşitli tasarım özelliklerini bir kenara bırakırsak, belirli işlevler için özel olarak tasarlanmış interkom cihazları da bulunmaktadır. Konvansiyonel interkom sistemleri; genellikle analog bileşenler kullanırken, modern sistemler veri alış-verişi için Cat5 kablo kullanırlar. Farklı türdeki interkom sistemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir.

Kablosuz İnterkomlar

Kablolamanın mümkün olmadığı durumlarda kablosuz sistemler kullanılır. Kablosuz interkomlar, kablolu olanlara kıyasla birtakım avantajlar sunar. Örneğin kurulumları çok daha kolaydır ve karmaşık kablolar ile uğraşmanızı gerektirmezler. Bu tür bir interkom sistemi verimliliği ve taşınabilirliği bir arada sunar. Ancak diğer kablosuz cihazlar nedeniyle parazit yapabilir.

Kablolu İnterkom Sistemleri

Kablolu interkomlar, gizliliğin korunmasına sağladıkları katkı ve yakınındaki sistemlerden kaynaklı olası herhangi bir parazit ihtimalini ortadan kaldırmaları becerileri ile en çok tercih edilen interkom türüdür. Bu tür sistemler için sıklıkla Cat 5/6 veya 2 kat korumalı kablolar kullanılır. Kablolu sistemler görüntülü interkomlar için idealdir. Çünkü analog bağlantılar kullanırken daha az parazit olur ve böylece net ve kesintisiz görüntüler elde edilir.

Görüntülü İnterkom

Görüntülü interkomlar genellikle giriş kapılarında kullanılırlar ve kamerası, hoparlörü, giriş kapısına bağlı bir butonu olan giriş ünitesine sahiptir. Bununla birlikte bu giriş ünitesi ile iletişim kurabilen ve kameranın görüntüsünü kullanıcıya ileten bir ekrana sahip dahili monitör ünitesi içerir. Bu tür bir interkom sistemi, bir kişinin içeri girmesine izin vermeden önce kimliğini doğrulamakta avantaj sağlar. Görüntülü interkomlar, parazit riskini azaltmak için çoğunlukla kabloludurlar.

Apartman İnterkomları

Apartman interkomlarında giriş kapısında bir ünite bulunur. Her apartmanda, apartman sakinlerinin kapıdaki ziyaretçi ile konuşabileceği ve hatta onu görebileceği üniteler olabilir. Örnek olarak; bir ziyaretçi ziyarete geldiği kişinin dairesine ait bilgileri içeren gerekli tuşlamaları yaparak ilgili daire ile iletişime geçer. Apartman sakini de, yine gerekli tuşlamalar ile ziyaretçisi ile konuşur ve de apartmanın giriş kapısını açarak geçiş izni verir.

İki Yönlü Telsiz İnterkom

İki yönlü telsiz interkomlar genellikle bir interkom sistemi olarak görülmese de, ana istasyon interkomları ile iletişim kurabilirler. İnterkom ana istasyonu ile iletişim kuran iki yönlü telsizler bulunmaktadır. Bu da size sabit bir interkomun faydalarının yanı sıra, uzun mesafelerde iletişim kurabilen bir mobil telsizin esnekliğini sunar.

Güvenlik İnterkom Sistemleri

Güvenlik interkom sistemleri, güvenlik amacıyla iki veya daha fazla konum arasında sesli iletişim sağlamak için kullanılır. Bu sistemler sıklıkla bir binanın kilitli giriş kapısı ile binada sürekli olarak kullanılan bir konum arasında kullanılır.Basit bir güvenlik interkom sistemi, bir adet “Ana İstasyon”dan ve bir adet “Alt İstasyon”dan oluşur. Ana istasyon genellikle binanın içinde bulunur ve gelen iletişimi alır. Alt istasyon ise iletişimin başladığı noktada bulunur.